SANOMALEHTI LÄNSI-SUOMI

Tulin keväällä 2015 Länsi-Suomeen yliopiston harjoitteluun kolmeksi viikoksi. Harjoittelu jatkui kesätyönä, kesätyöt avustajan hommina ja jälleen kesätöinä ja sen jälkeen määräaikaisena ja jälleen avustajana. Olen kirjoittanut Länsi-Suomeen lukuisia uutisia, teemajuttuja ja liitejuttuja. Tässä maistiaisia muutamista mieleenpainuneista.

Uutiset

Päivä presidentin matkassa. Yksi ikimuistoisimmista juttukeikoista uraansa aloittavalle toimttajalle oli tammikuinen päivä vuonna 2016, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö saapui maaseutumatkalle Satakuntaan. Kiersimme ympäri Satakuntaa presidentin perässä yhdessä Marva Median digituottaja Maija Männistön kanssa, joka kuvasi ja sometti samaan aikaan. Minun tehtäväni oli kirjoittaa autossa juttu seuraavan päivän Raumalaiseen sekä illalla seuraavan päivän Länsi-Suomeen. Päivä oli loskainen ja kylmä. Taivaalta vihmoi vettä. En ollut tajunnut ottaa saappaita mukaan, mutta ei ollut moni muukaan. Onneksi Maijalla oli kahdet. Iltapäivälehden kuvaajalta hajosi jopa kamera kosteudessa. Paikallistoimitukseen tottuneelle noviisille päivä oli hyvä opetus kyynärpäätaktiikan merkityksestä. Jutun saimme kuitenkin hyvin kasaan, vaikka pysyimmekin nöyrästi taka-alalla.

Järvikalaa. Aivan kesätoimittajuuteni ensimetreillä kesällä 2015 pääsin tekemään juttua vesistökunnostusverkoston seminaarista, jossa käsiteltiin hoitokalastusta ja vesistöverkostojen yhteistyötä. Jutun pääsee lukemaan täältä.

Teemajutut

Arkistojen kätkemää. Hyvät juttuideat löytyvät usein sattumalta. Niin tämäkin. Entinen naapurimme, eläkkeellä oleva poliisi mainitsi kerran keränneensä lähes 40 vuoden ajalta talteen kaikki Länsi-Suomessa olleet poliisiuutiset. Uutisia pullistelevia mappeja oli kertynyt varastoon vuosien saatossa yhdeksän.  Juttujen joukosta löytyikin mitä herkullisempia tarionoita takavuosilta, ja kokoelmasta syntyi hyvä tarina jouluaaton 2018 lehteen.

Vauvantuoksua. Keväällä 2019 pääsin kurkkaamaan, kuinka ammattivalokuvaaja Elli Halonen toimii työssään vauvojen kanssa. Tein juttua Suomessakin yleistyneestä New born -kuvauksesta, jossa ei minuutteja tai tunteja lasketa, vaan mennnään vauvan fiiliksen mukaan. Kuvaukseen varataan aikaa jopa neljä tuntia. Sellaista kertaa ei olekaan, ettei tulisi kakka.

Moninaisuuden äärellä. Ihmisoikeudet ovat aina olleet minulle tärkeä asia, erityisesti lasten oikeudet ja hyvinvointi. Vaikka erilaisuuden hyväksyminen ja tasa-arvo ovat lisääntyneet valtavasti, vielä tänäkin päivänä intersukupuolisuus on  monelle hyvin tuntematon käsite. Tehdessäni juttua syksyllä 2019 intersukupuolisuudesta huomasin, että niin se on loppujen lopuksi itsellenikin.  Haastattelin juttuun Setan TIKA-hankkeen koordinaattoria Jaana Pirskasta, joka toimii intersukupupuolisten ”äänitorvena”. Yllätyin, kuinka vaikeaa juttua oli työstää.  Intersukupuolisten kohtalot ja kohtelu hämmensivät ja aiheuttivat surua. Samalla kuitenkin oma ajatusmaailma laajeni: pelkästään omalla toiminnallaan voi jo värittää mustavalkoista maailmankuvaa. Parhaimmillaan työ opettaa myös tekijäänsä.

Ruumistiet. Kuulin paikallisista ruumisteistä erään toisen, juhannustaikoihin liittyvän, juttukeikan yhteydessä. Kun idealleni näytettiin vihreää valoa, muotoutui aiheesta pyhäinpäivän teemaan sopiva juttu. Aiheen selvittely vaatii jonkin verran soittelua, kirjastokäyntejä ja ”salapoliisin työtä”, sillä ruumisteiden sijainnit ovat kulkeneet pitkään perinnetietona, ja osa tiedon haltijoista on jo pois nukkuneita. Lopulta tietäjiä ja tietoa löytyi, ja pääsimme myös kuvajaan kanssa kulkemaan pätkän Kuolimaalta Euraan kulkevaa reittiä, joka onkin tarkoitus kunnostaa tulevaisuudessa retkeilyreitiksi.

img_20200520_1131324980761734019137733.jpg

Liitejutut

Kätköilyä. Alkukesästä 2019 lähdin ensimmäistä kertaa kokeilemaan maailmalla jo suosituksi tullutta geokätköilyä. Omakohtaisen kokeilun lisäksi haastattelin paikallista kätköilyn ”ammattilaista”, jolla oli tuolloin tilillään yli 16 000 löydettyä kätköä 22 eri maasta. Myös kätköjen tekijänä hän oli erittäin ansioitunut. Kesällä 2019 ilmestyneeseen Suvi-liitteseen kerroin omista kokemuksistani kuin kokeneen kätköilijän vinkeistäkin.

img_20200520_1209332181072496616032002.jpg

Olutta, olutta. Vuoden 2019 Joulu-liittettä varten pääsin tutustumaan oluisiin. Huippukokki Aki Wahlman kertoi oluen käytöstä jouluruoan valmistuksessa ja pidinpä pienen oluttastinginkin.

img_20200520_1233404358543924917014187.jpg

Urheilu

Ihmisuhreja ja tiimarikelloja. Kesällä 2019 pääsin haastattelemaan kovan luokan urheilijaa, ultrajuoksija Mikael Heermania. Raumalaistaustainen juoksija on jo kahdesti käynyt kokeilemassa maailman rankimmaksi rankattua Barkley marathons-ultrajuoksukisaa Yhdysvalloissa. Kisan on läpäissyt sen yli 30-vuotisen historian aikana vain 15 miestä. Rankkuuden lisäksi kisa on yksi maailman mystisimmistä. Lähtöviivalla on valittu ihmisuhri, urheilukellot voi unohtaa kotiin ja kisan hakuprosessikin on salainen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s